?

Jeg gråter veldig ofte og vet ikke hvorfor, hjelp!

Kvinne 19 . 30 Oktober 2019
Spørsmål

Hei, Det største problemet jeg har akkurat nå er at jeg gråter veldig mye. Jeg gråter i hvert fall en gang om dagen, for å være helt nøyaktig. Lurte egentlig mest på om dere hadde noen tanker rundt dette? For meg så føles det ut som om jeg gråter for ingenting, men det må jo være en grunn til det? Livet er utrolig tøft når man hele tiden går rundt og er veldig emosjonell. Vet heller ikke hva jeg kan gjøre for å takle dette bedre? Akkurat nå så føler jeg på mye skam, som fører til at jeg blir utrolig usikker, som fører til at jeg ikke har det så kult, også er det egentlig bare en ond sirkel. Hjeeeeeelppp!!!

Kvinne (19)
Psykologen svarer
Hei

Det kan være mange forskjellige grunner til at man gråter oftere eller lettere en vanlig. Det folk flest kanskje tenker er at man gråter fordi man er trist, men det er også vanlig å gråte som reaksjon på stress, bekymring, eller overbelastning. Når man gråter fordi man er trist så kan det ofte føles lettende å "få det ut", mens når man føler seg like ille eller verre av å gråte så kan det være et tegn på at det heller dreier seg om stress, fortvilelse eller noe annet. 

Det høres ut som at du i tillegg skammer deg for at du gråter lett, og at du synes du overreagerer. Det å dømme seg selv for sine reaksjoner gjør det ofte enda tyngre, og kan føre til en slik ond sirkel som du beskriver. Følelser, og reaksjoner som gråt, er til for å gi oss selv og andre et signal om at det er noe vi trenger. Dermed vil jeg råde deg til å være tålmodig med deg selv og i stedet for å dømme deg selv eller å tenke at du ikke burde reagere som du gjør - møt deg selv med aksept og spør deg selv hva det er du trenger - kan det være for eksempel at du trenger hvile? Eller omsorg? Trenger du å sørge over noe som har vært vanskelig eller trist? Trenger du hjelp med noe som stresser deg i livet? 

Hvis du prøver dette og opplever at det ikke hjelper, eller at ting blir verre, så kan det være lurt å snakke med noen du stoler på, eller sjekke ut samtaletilbudet i din samskipnad her.

Lykke til og ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?